Uşşaki Tarikatı

Tariki Uşşaki Hakkında Bilgiler
Mevakiun Nücum

Mevakiun Nücûm ( Yıldızların felekleri, yörüngeleri)

Şeyh-i  Ekber  Muhyiddin  İbn Arabi hz. (ö. 638/1240) “ Anadolu  İslam’ının Kurucu  Babalarındandır. Abdullah Salahaddin  Uşşakî Efendi ( Vefatı : 1197/1782) Uşşaki meşayıhından Sıddık Naci Eren efendi’nin takip ettiği yolun üçüncü piridir. Salahaddin Uşşaki hz. , Mevaki’un-Nücûm isimli  İbn  Arabi hz’nin bir metafizik ( doğa üstü )  kitabına  şerh  yazmış    ( açık ve ayrıntılı olarak açıklama, yorumlama ) şarihlerden (  yorumlayıcı) birisi. O şerhin önsözünde ‘Ben İbn Arabi’nin ruhaniyetini rüyamda  gördüm  ve bana  bu  şerhi  yazmamı  söyledi’  diyor.  ( 1, 2, 3   ). Salâhî hz. , eseri Arapça olarak şerh etmiştir.

” İbni Arabi hz. Kitabı ūç mertebeye böldü.
Birinci Mertebe: İnayet ( Allah cc’nun kulunu yardım ederek koruması, lütuf yardım  ) Mertebe’sidir. O da Tevfik’tir ( her hangi bir işin olmadan önce Allah’ın kuluna yaptığı yardım, başarıya erdirmek).
ikinci Mertebe: Hidayet ( irşad etme, doğru yolu gösterme, hedefe ulaştıran  yolu tutma ) Mertebe’sidir. O da Tahkik ( kulun gerçeği elde etmek için bütün gücünü zorlaması, ilahi isimlerin şekillerinde Hakk’ın zuhur etmesi) ilmidir.
Ūçūncū Mertebe: Velayet (  Allah’ın c.c.  kulunu dost edinmesi, onun üzerinde isimleriyle tecelli etmesidir.)  Mertebesi’dir. O da Sıddıkların ( Hz. ResulAllah’a s.a.v. ilgisinin ileri seviyede bulunuşu sebebiyle, Hz. Peygamber’e her geleni ilmen, kavlen ve amelen doğrulamakta kemale eren kişi) Makamına ulastirmaya vesile bulunan Salih ( istikamet ve iyilik sahibi dürüst kimse) Amel’lerdir.
Bu ūç Mertebeyi Dokuz Felekte cereyan ettirdim.
Bu (dokuz) feleklerden ūçū; iSLÂMi’dir. Birinci, dōrdūncū ve yedinci felekler.
Bunlardan üçü de; iMÂNi’dir. ikinci, beşinci ve sekizinci felekler.
Bunların diger ūçü de; iHSÂNi’dir. Ūçüncü, altıncı ve dokuzuncu felekler.
 
İslâmi olan felekler, bidayet ( tasavvuf yoluna girme, manevi yolculuğun  başlama adımı) yıldızlarının dogdugu yerlerdir.
 
Diger feleklere gelince onlar ise nihayet ( tasavvufta maksada ulaşma ) ehlinin doguşlarıdır., ōyle ise felekleri sōyle ōzetleyebiliriz..
 
İslam’i Felekler Cismani’ dir. İmâni Felekler Nefsani’ dir. İhsāni Felekler Ruhani ‘dir. “
 
Abdullah Salâhaddin Uşşâkî hz.nin bu açıklama kitabını , Tavâli‘u menâfii’l-ulûm fî matâlibi Mevâkıi’n-nücûm adıyla  Muhammed Edîb Câdir ve Prof.dr. Mahmud Erol Kılıç yorumlayarak arapça olarak üç ciltlik bir eser halinde  yazmışlardır .

 

Kaynaklar  :

1 – Mahmut  Erol (2014).  “Anadolu  İslam’ının Kurucu  Babalarından:  Şeyh-i  Ekber  Muhyiddin  İbn Arabi”. Türk  Dünyası  Bilgeler  Zirvesi:  Gönül Sultanları  Buluşması.  26-28  Mayıs  2014. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKB).

2- Osmanlı’da İlm-i Tasavvuf Sempozyumunda Menâfi’u’l-Ulûm’u Arş. Gör. Ali İhsan Kılıç 

3- Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi 2016 Cilt: 2 – Sayı: 38 ,115 -126 ALİ İHSAN KILIÇ  Mevâkı‘u’n-nücûm’un Tevfîk Bahsi Üzerine Abdullâh Salâhî Uşşâkî’nin Yaptığı Nazmen Tercüme ve Hâşiyesi

4- Uşşâkî, Abdullah Salâhaddin. Tavâli‘u menâfii’l-ulûm fî matâlibi Mevâkıi’n-nücûm (nşr. Muhammed Edîb Câdir − M. Erol Kılıç). Dımaşk: Dar Ninawa, 2015.

 

Foto : Ibni Arabi hz.nin kabri şerifi şam

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.